Stel je eens voor: twintig hectare aan tuinen en kassen voor het kweken van rozen. Ruim honderd teeltspecialisten die zich dagelijks bezighouden met het voeden, verzorgen en controleren van duizenden rozen, voordat deze geknipt en verkocht kunnen worden. Daar komt een gedegen administratie bij kijken. Een grote rozenkweker in Zuid-Holland wilde meer datagedreven werken en vroeg Green Digit om hulp.
Inzicht door middel van een dashboard
Voorheen verkregen teeltspecialisten de benodigde stuurinformatie – voor bijvoorbeeld klimaatbeheer – uit verschillende systemen en excelbestanden. Ook vonden er dagelijks tijdrovende administratieve acties plaats om rapportages te maken. Green Digit ontwikkelde een dashboard waarin beschikbare data automatisch op een overzichtelijke manier gepresenteerd werd. Daarmee kreeg men beter inzicht in welke acties te nemen.
Datagedreven aansturen met een app
Vervolgens gingen we een stapje verder. Een belangrijk punt bij het kweken van rozen bleek de timing van het knippen van rozen. Wanneer dit te vroeg of juist te laat gebeurt, kan de roos niet in optimale kwaliteit verkocht worden. Dit heeft grote gevolgen voor de prijs van de roos. Om deze timing verder te verbeteren, bleek een snelle en effectieve feedback naar de medewerkers die de rozen knippen cruciaal. Daarom ontwikkelde Green Digit een maatwerk app, waarmee elke medewerker direct inzicht krijgt in zijn/haar prestaties, inclusief persoonlijk advies. Hierdoor krijgt elke medewerker die rozen knipt binnen één dag objectief feedback gebaseerd op data.
Ontwikkeling van een A.I.
De rozenkweker beschikte ook over data wat betreft de afmetingen van rozen en de dikte van de steel. Met behulp van een AI-algoritme heeft Green Digit een model ontwikkeld dat het gewicht (in kg) van de roos voorspelt. Het resultaat? De teeltspecialisten hebben inzicht hoeveel kilogram productie ze waar in de kas hebben staan. Door de data te plotten op een plattegrond van de kas wordt inzichtelijk op welke plekken er veel kg wordt geproduceerd en welke plekken achter blijven. Dat geeft weer mogelijkheden om bij te sturen en verder te verbeteren.