Het belang van een grondige inventarisatie voor succesvol datagedreven werken

Als ondernemer of leidinggevende ben je voortdurend op zoek naar manieren om jouw bedrijf te laten groeien en succesvol te zijn in een concurrerende markt. Een strategie die daarbij aan populariteit wint, is datagedreven werken. In een notendop: Het gaat om het vertalen van data naar stuurinformatie en van stuurinformatie naar actie én resultaten.

Datagedreven werken kan een krachtig hulpmiddel zijn om jouw bedrijfsprestaties te verbeteren. Voordat je in het diepe springt, is een grondige inventarisatie van gegevens van essentieel belang. In dit artikel bespreken we het belang van een goede inventarisatie en waarom dit de basis vormt voor succesvol datagedreven ondernemen.

1. Afstemming van bedrijfsdoelstellingen en analytische behoeften

Een grondige inventarisatie draagt bij aan het begrijpen van jouw bedrijfsdoelstellingen en specifieke analytische behoeften. Door deze af te stemmen op de beschikbare gegevensbronnen kun je bepalen welke analyses, rapporten en inzichten nodig zijn om jouw gewenste doelstellingen te behalen. Het stelt je in staat om de juiste vragen te stellen aan jouw gegevens en waardevolle inzichten te verkrijgen die kunnen leiden tot verbeterde operationele efficiëntie, betere klantenservice, identificatie van nieuwe kansen en concurrentievoordeel.

2. Identificatie van relevante gegevensbronnen

Succesvol datagedreven werken begint met het identificeren van alle relevante gegevensbronnen binnen jouw organisatie. Dit omvat niet alleen interne databases, maar ook externe bronnen, spreadsheets, logbestanden, enquêtes, sociale media en meer. Door een grondig overzicht van jouw beschikbare gegevens te creëren, kun je bepalen welke gegevens relevant zijn voor jouw specifieke doelstellingen en welke ontbreken. Dit legt de basis voor het opbouwen van een solide informatie-infrastructuur.

3. Beoordeling van de kwaliteit van gegevens

Tijdens de inventarisatie beoordeel je de kwaliteit van jouw beschikbare gegevens. Het is van cruciaal belang om te weten of de gegevens betrouwbaar zijn, voordat je belangrijke beslissingen gaat nemen op basis van die gegevens. Controleer de gegevensintegriteit, nauwkeurigheid, consistentie en volledigheid. Als jouw gegevens van lage kwaliteit zijn, kunnen de resultaten van jouw datagedreven besluitvorming negatief worden beïnvloed. Zorg ervoor dat je de nodige maatregelen neemt om de kwaliteit van jouw gegevens te waarborgen.

4. Gegevensbeveiliging en privacy waarborgen

Bij het werken met data is het essentieel om aandacht te besteden aan gegevensbeveiliging en privacy. Tijdens de inventarisatie kun je gevoelige gegevens identificeren en de juiste beveiligingsmaatregelen nemen om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van die gegevens te waarborgen. Denk aan de wettelijke vereisten, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa. Door dit aspect direct aan te pakken, behoud je het vertrouwen van jouw klanten en worden mogelijke juridische problemen voorkomen.

5. Vaststellen van infrastructuur- en technologievereisten

Een goede inventarisatie helpt je bij het beoordelen van de bestaande infrastructuur en technologieën. Het kan zijn dat je bepaalde tools, systemen of software moet implementeren om gegevens te verzamelen, op te slaan, te analyseren en te visualiseren. Een grondige inventarisatie helpt je om deze aspecten in kaart te brengen. 

Conclusie

Een goede inventarisatie vormt de basis voor succesvol datagedreven werken. Het stelt je in staat om relevante gegevensbronnen te identificeren, de kwaliteit en beveiliging van jouw gegevens te waarborgen, de benodigde infrastructuur en technologieën te bepalen en jouw bedrijfsdoelstellingen en analytische behoeften af te stemmen. Door deze belangrijke eerste stap zorgvuldig uit te voeren, stel je jouw bedrijf in staat om data effectief te benutten, betere beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen. Ga de uitdaging aan en ontdek het potentieel van jouw gegevens!

In een notendop

Datagedreven werken kan een krachtig hulpmiddel zijn om jouw bedrijfsprestaties te verbeteren. Een eerste stap betreft een grondige inventarisatie van gegevens.

Andere kennisartikelen

5 valkuilen in datagedreven werken

Datagedreven werken kent veel voordelen, maar bij een verkeerde aanpak zal de impact nihil zijn. Ga goed voorbereid aan de slag en vermijd deze 5 valkuilen!

Op welke manier mogen we jou
helpen verbeteren?

Wil je eens vrijblijvend sparren over jouw uitdaging?
We denken graag met je mee!